Koncert filmové hudby 2023

Koncerty, Shrnutí akce

Prague Film Orchestra

V sobotu 28. října 2023 jsme v Masarykově divadle v Jičíně uspořádali koncert filmové hudby v podání smyčců Pražského filmového orchestru, který se filmové hudbě věnuje již sedmnáct let a v Jičíně po dvou předchozích vyprodaných koncertech vystoupil potřetí ve své historii.

Pražský filmový orchestr v čele s dirigentem Jiřím Koryntou přijel zahrát jičínskému publiku hudbu nejen ze světových velkofilmů, a to s tituly, které pro jičínské publikum ještě nezařazoval. Diváci se mohli v našem pohádkovém Jičíně těšit na skladby z celovečerních filmů Pán prstenů, Harry Potter, Piráti z Karibiku, Patriot, Legenda o vášni, Hunger Games, Muzikál ze střední, seriálu Obi-Wan Kenobi a další známé melodie stříbrného plátna. Do programu byly zařazeny i znělky českých seriálů, zazněly například ústřední melodie z jedenáctidílného kultovního seriálu Sanitka z roku 1984 a z dalších oblíbených pořadů z televizních obrazovek.

V den koncertu jsme oslavili 105 let vzniku samostatného československého státu. 28. říjen 1918 je klíčovým momentem ve formování českého národa a je považován za jeden z nejdůležitějších státních svátků v roce. Samostatný stát se nám může zdát jako samozřejmost, ale naši předci o něj museli usilovně bojovat. Proto jsme se rozhodli do programu zařadit skladby našeho největšího českého skladatele a tvůrce naší národní hudby – Bedřicha Smetany. Diváky čekal klenot národní kultury a součást světového hudebního dědictví, konkrétně Vltava, která je v pořadí druhou básní vrcholného díla Má vlast. Od slavného českého skladatele dále zazněla známá skladba Proč bychom se netěšili, která je jednou z nejdříve napsaných částí komické opery Prodaná nevěsta.

V podání Pražského filmového orchestru dále zazněl dnes již legendární Slavíkův hit Jdi za štěstím, který se stal ústřední melodií pohádky Jak se budí princezny režiséra Václava Vorlíčka. Dále zazněla píseň Včelka Mája od skladatele Karla Svobody, která dosáhla světové proslulosti. Kromě filmové hudby jste si také mohli vychutnat skladbu z hry Kingdom Come: Deliverance, která je bezpochyby jedním z nejambicióznějších počinů české videoherní kultury. Fanoušky si získala svým na videoherní poměry neobvykle autentickým zpracováním středověku a v současné době se prodalo již přes 5 milionů kopií této hry. V letošním roce ji byl dokonce věnován celý symfonický koncert ve vyprodaném O2 universum v Praze.

Koncert v Masarykově divadle byl bohatý na fantastickou filmovou hudbu od světově známých hudebních skladatelů, jakými jsou např. John Williams, Hans Zimmer, Howard Shore nebo James Horner. Zároveň byl speciální i díky národním skladbám, které zazněly na počest vzniku Československa v roce 1918.

Více informací o orchestru naleznete na webových stránkách: www.pfo.cz

Pozvánka na Koncert Filmové Hudby 2023 v Jičíně

Událost na

Pořadatel

Jičín žije s.r.o.

Generální partner

ŠKODA logo

Partneři

Kulturní zařízení města Jičína
Prague Film Orchestra logo

Sledujte nás a buďte s námi v kontaktu